Co tak zkusit si upéci domácí chleba? V poslední době si čím dále tím častěji peču chleba podle svého receptu. Velice nám chutná. Připomíná mi chleba, jaký dřív pekly malé pekárny.
A co k tomu budete potřebovat? ....
200 g bílé hladké pšeničné mouky
100 g žitné mouky (dávám napůl mouku žitnou celozrnnou a mouku žitnou chlebovou)
přidám 1/2 lžičky soli,
dále koření dle chuti (kmín, mletý koriandr, můžete přidat adžvajen nebo dát namíchané chlebové koření).
Z balené kostičky kvasnic dávám 1/4 a 1/2 čajové lžičky třtinového cukru,
potom přídám více než 1/4 l vlažné převařené vody a nechám nakynout kvasnice.
Dále přidávám do těsta semínka dle uvážení: chia, slunečnicová, dýňová, konopná semínka nebo třeba lněná ...
Vymíchám docela řídké těsto, které potom dám do vymazané keramické formy na bílkový chlebíček a nechám nakynout.
Po nakynutí těsto několikrát zvrchu naříznu a potřu vlažnou vodou.
Dávám péci na 25 minut do horkovzdušné trouby na 200 stupňů (dobu pečení je třeba odzkoušet).
Po upečení vyklopte chleba z keramické formy, vrch chleba potřete studenou vodou a dejte na mřížku vychladnout.
Potřebné ingredience můžete nakoupit u nás na e-shopu nebo v našem krámku.